2018
TAPAAMINEN KARKKILASSA
Karkkilassa osallistuttiin Puutarhaliiton paikallisyhdistysten tapaamiseen 11.8. ja retkeiltiin lähialueen puutarhakohteissa.

PURJEHDUSTA IHANALLA
Luvian saaristo kutsui purjehdukselle 7.8.Kuvissa ankkuripaikka ja 2000- luvun piratismia.


LATVIAN MATKA
Latvianmakalla 26.7. tutustutiin mm. Riian yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan ja Rundalenin palatsiin.


PIHAKÄVELY PANELIASSA
Kesän pihakävely tehtiin Raija Maulan luona Paneliassa. Kuvassa Illan emäntä (oik.) juttutuokiolla.

ASUNTOMESSUIHIN TUTUSTUMASSA
Asuntomessuilla vierailimme 7.7. yhdessä Rauman puutarhayhdistyksen kanssa. Marita Wallin opasti ja näytti suuntaa.

LINTURETKELLÄ 21.5.2018
Kauniina kevätiltana saimme mahdollisuuden harjoittaa kuuloelimiämme tunnistamaan eri lintulajien lauluääniä. Paikkana oli Kirjurinluodon reunalla oleva lehtoalue ja oppaanamme Porin Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heli Perttula.

Kaksi tuntia vierähti nopeasti pusikossa samoillessa. Kierroksen jälkeen söimme eväitä ja vaihdoimme ajatuksia siivekkäistä ystävistämme.
Kirjasimme ylös varmat havainnot ja tässä listaa: räkättirastas, varis, västäräkki, sinisorsa, pensaskerttu, pajulintu, mustavaris, sinitiainen, peippo, punakylkirastas, satakieli, lehtokerttu, kirjosieppo, punavarpunen, meriharakka, kalalokki, kesykyyhky, mustapääkerttu, punarinta, naakka, hernekerttu, viherpeippo, fasaani, mustarastas, kultarinta, keltasirkku, kottarainen, viitakerttunen, töyhtö-hyyppä, talitiainen ja tiltaltti... melkoinen saalis!
-Jarmo Lainiala-
YRTTIEN TERVEYSVAIKUTUKSET & KÄYTTÖTARKOITUKSET -LUENTO 5.4./HANNA-MARIA LEHTONEN
Luentomateriaalin saa
tästä linkistä avattua omalle sivulle.
LUONNONMUKAINEN KASVIMAA -LUENTO
Keväinen sää ja mielenkiintoinen aihe keräsi Porin taidemuseon luentotilaan 34 kuulijaa, jotka myös osoittivat aktiivisuutta esittämällä luennoitsijoille runsaasti kysymyksiä.
Luomuviljelijä Aino Puukka antoi ohjeita viljelymaan kuntoon saattamiseksi. Hyvän kasvumaan pitää olla ilmavaa, kosteutta pidättävää ja happamuudeltaan viljelykasveille sopivaa. Rikkaruohot pidetään kurissa kesannoimalla, kitkemällä ja katteiden avulla. Tuholaisten torjumiseksi löytyy Hyötykasviyhdistyksen nettisivuilta hyviä luonnonmukaisia torjuntakeinoja ja keitoksia.

Kuva 1. Aino Puukalta saimme hyvät ohjeet kasvualustan kunnostamiseksi.
Lannoitukseen tuli hyvä ohje, jonka avulla voi toteuttaa kullekin kasvilajille sopivan luomulannoituksen typpi-kali-suhdetta muuttamalla. Poimitaan luonnosta nokkosen- ja rohtoraunioyrtin lehtiä. Liotetaan 1 kg lehtiä per 5 l vettä. Annetaan muhia vähintään viikon. Käytettä sekoitetaan veteen 1:10, jolloin se on sopivan väkevää kastelulannoitteeksi. Jos halutan typpipitoista lannoitetta, käytetään pelkkää nokkosvettä. Jos taas halutaan suhteellisesti enemmän kaliumia ja kalsiumia annostellaan seokseen runsaammin rohtoraunioyrttiä. Sama liuos käy myös tuoreena, vuorokauden liotettuna kirvojen torjuntaan kasvustoista.
Biolanin viljelyneuvoja Riikka Kerttulalta saimme lisää maanparannusohjeita. Biolanin istutusmulta sisältää biohiiltä, joka on huokoista ja hyvin vettä ja ravinteita pidättävää. Lisäksi multaan on lisäyty mykorritsa-sieniä, jotka elävät symbioosissa juurten kanssa ja parantavat kasvin ravinnonottoa ja suojaa kasveja taudinaiheuttajilta.

Kuva 2. Riikka Kerttula kertoi Biolanin tuotteista, jotka sisältävät mm. biohiiltä ja mykorritsa-sieniä.
Tämän kaiken uuden tiedon voimme ottaa mukaamme ensi kesänä, kun ryhdymme taas toukotöihin.

- Jarmo Lainiala -
- Kuvat: Marita Wallin -