2013
PAJUTYÖKURSSI SUNNIEMEN PAJUTILALLA
Torstaina 21.3.2013 illansuussa kokoontui kymmenen innokasta puutarhaseuralaista Sunniemen Pajutilan pajuntuoksuiseen Pajuputiikki Iisakkiin. Meitä odottivat työpöydille asetetut kivet, pesuvadit, sapluunat, pajuniput ja oksaleikkurit sekä malliksi tuotu köynnöskartio – sellaisen tekeminen oli tavoitteenamme. Jännitystä oli ilmassa.
Punonnanopettaja Seija Viitanen aloitti illan kertomalla meille erilaisista pajulajeista ja niiden käsittelystä. Kuulimme, miten monta vaihetta pajunoksa käy läpi ennen taipumistaan punokselle. Selityksen saivat myös pöydällä olevat tarvikkeet, joiden avulla köynnöskartiot saisivat muotonsa. Esityötä sen eteen, että saimme heti ryhtyä aherrukseen, oli tehty jo paljon. Siispä aloitimme valitsemalla tasavahvoja oksia kartion rungoksi. Niitä pistelimme Seijan ohjeen mukaan sapluunan reikiin. Toistaiseksi helppoa.
Sitten alkoikin lämmön pintaan nostava punonta – pehmitimme ja taivutimme norjia vitsaksia tukirankojen edestä ja takaa, edestä ja takaa – tarkkana nyt! Opimme jatkamaan punosta vitsan ohuesta ja paksusta päästä ja päättämään valmiin punonnan. Työ vei mennessään, jokainen keskittyi kartioonsa ja tulosta syntyi Seijan opastuksella. Välillä katsoimme toistemme työn tulosta ja koimme yhdessä onnistumisen iloa. Kahvitaukokin oli unohtua työn touhussa. Reilun kolmen tunnin jälkeen lähdimme hyvillä mielin köynnöskartiot kainalossa kotia kohti. Onneksi kartio mahtui auton sisuksiin!
Vierailu pajutilalla herätti kiinnostuksen pajun moninaisiin käyttömahdollisuuksiin. Pajuputiikki Iisakin hyllyt olivat täynnä ihania pajutuotteita. Sunniemen Pajutilalla järjestetään toukokuussa kolme kiinnostavaa teemalauantaita klo 10–15: 4.5. Kasvavat pajuaidat ja -majat, 18.5. Kasvituet pajusta ja 21.5. Puutarhan pajuhahmot ja muut ideatyöt. Toukokuussa jo varmaankin näkyy, millaisia pajuja tilan pelloilla kasvaa; pajuilla on nimittän eroja.
Eri pajulajit antavat köynnöskartiolleni eloisuutta, joka tosin peittynee kesän kuluessa kukkien alle.
-Ulla Nevanranta-
PUUTARHALIITON VUOSIKOKOUS 2013
Mielenkiinnolla osallistuin ensimmäistä kertaa Puutarhaliiton vuosikokoukseen 12.4.2013 Helsingin Messukeskuksessa Satakunnan Puutarhaseuran edustajana puheenjohtajamme Pirjetta Sipiläinen-Salon ja rahastonhoitajamme Marita Wallinin kanssa.
Sääntömääräisten vuosikokousasioiden esityslistalla olivat kiinnostavimpia asioita v. 2012 vuosikertomuksen ja v. 2013 toimintasuunnitelman esittelyt. Molemmat löytyvät
Puutarhaliiton nettisivulta.
Puutarhaliiton toiminnan kolme keskeistä painopistealuetta ovat:
· Monialaisen puutarha-alan intressien ja toimintaresurssien yhdistäminen.
- Tavoite: Tehokkaasti toimiva ja elinkeinoa palveleva järjestökenttä.
· Puutarhaelinkeinon kilpailukyvyn parantaminen.
- Tavoite: Kilpailukykyinen, jatkuvasti kehittyvä elinkeino.
· Puutarhakulttuurin ja -harrastuksen edistäminen.
- Tavoite: Elinvoimainen ja monipuolistuva puutarhaharrastus.
Nuo toiminnat ja tavoitteet palvelevat sekä puutarha-alan ammattilaisia että meitä harrastajia. Erityisesti iloitsin siitä, että ihan liittotasolla halutaan yhdistystoimintaan mukaan alan harrastajia. Niinpä liitto panostaa nettiportaaliensa ”www.puutarhaliitto.fi” ja ”www.avoimetpuutarhat.fi” kehittämiseen, jotta ne paremmin palvelisivat myös puutarhaharrastajia. Kuten toimintasuunnitelmassa sanotaan: ”Vireä harrastajajoukko on yksi puutarhaelinkeinon tukipilareista.” Liiton toiminnan tavoitteiden saavuttamista voimme tukea osallistumalla aktiivisesti oman seuramme, Satakunnan Puutarhaseuran, toimintaan. Samalla saamme myös seuramme toiminnan kukoistamaan, ja siitähän on iloa meille kaikille.
Puutarhaliitolle ovat tietysti tärkeintä puutarhaelinkeinon toimintaedellytykset. Niitä selvitetään myös Tulevaisuusseminaarissa, joka on suunniteltu pidettävän marraskuussa 2013. Painopisteenä elinkeinon kehittämisessä on ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Seminaarin vuosikokousesitelmän pitäjä, professori Sirpa Kurppa (MTT) tarkasteli esityksesssään ”Puutarhatuotanto – suomalaisen elintarviketalouden Cleantech?” puutarhatalouden asemaa osana ”Vihreää taloutta”, suhteessa Puhtaan teknologian – Clean Tech -yritystoimintaan. Kurpan esittelemästä Valtioneuvoston julkaisusta ”Vihreän kasvun mahdollisuudet” (https://vnk.fi/julkaisukansio/2013/r04-vihrean-kasvun/PDF/fi.pdf) ilmenee, miten hyvin Suomessa mm. hyödynnetään vesivaroja, kiinnitetään huomiota vähähiilisyyteen ja energian kulutukseen sekä käytetään älykästä teknologiaa verrattuna moneen muuhun maahan. Puutarhataloutemme tulevaisuudennäkymät ovat Kurpan mukaan erittäin lupaavat.
Vuosikokouksessa valittiin myös toimihenkilöitä sekä liiton edustajistoon että hallitukseen. Edustajiston puheenjohtajana jatkaa professori Risto Tahvonen. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Heikki Peltoniemi Hämeen ammatti-instituutista. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa puutarhaneuvos Risto Lehto. Hallituksessa jatkaa paikallisyhdistysten toimialan edustajana seuramme puheenjohtaja Pirjetta Sipiläinen-Salo. Paikallisyhdistystoimikunta koordinoi ja kehittää Puutarhaliiton paikallisyhdistysten ja jäsenyhteisöjen yhteistyötä.
Jotta myös paikallisyhdistysten jäsenistö tietäisi, mitä liittotasolla tehdään, voi jokainen tilata sähköpostiinsa Puutarha- ja viherala tiedottaa -uutiskirjeen, joita Puutarhaliitto julkaisee vuosittain n. 40. Tilauslomake löytyy liiton nettisivulta Tiedotteet-otsikon alta.
Tulossa olevista liiton järjestämistä tapahtumista mielenkiintoisimpia ovat:
·
24.5. valtakunnallinen puutarhapäivä ”Ilo irti puutarhassa”.· 4.8. ”Avoimet puutarhat”. Jos haluat esitellä puutarhaasi,
ilmoittaudu mukaan kesäkuuhun mennessä.
· 28.8. paikallisyhdistyksille järjestettävä kesätapahtuma Tampereella.
-Ulla Nevanranta-
KEVÄÄN ODOTUS VAUHDITTUI KEVÄTPUUTARHAMESSUILLA
Puutarhaseuran matka Kevätpuutarhamessuille Helsinkiin sai taas linja-autollisen innostuneita puutarhaihmisiä täyttämään Messukeskuksen ruuhkaisia käytäviä. Sateinen reissupäivä, lauantai 13.4., vauhditti lumien lähtöä, joten kohta päästään ulkohommiin ja messutuliaiset löytävät paikkansa.
Messujen yleiskoristelun teemana oli tänä vuonna ”Puutarhoja maailmalta”. Espanjalaisen taidepuutarhan värit ja muodot olivat saaneet innoitusta Antonio Gaudin töistä, joita erityisesti Barcelona on tulvillaan. Suomalaiseen puutarhaan rohkea väri-iloittelu tuntuu uskaliaalta. Skandinaavinen Moderni puutarha oli muotoilultaan ja väreiltään tuttua ja turvallisen oloista. Keskieurooppalaisessa vesipuutarhassa kulmikkaat muodot ja muotoon leikatut kasvit vaativat hoitajaltaan asiantuntemusta. Italialainen Ruukkupuutarha toi mieleen Välimeren maat, joissa hedelmäpuut kukoistavat ja ruukkuistutuksilla koristellaan pihatiet, portaat ja ikkunat. Upeat ruukut ja luonnonkivilaatat ovat aina tyylikkäitä. Islantilainen Kunttapuutarha sopii suomalaiseen mökkimaisemaan. Metsänpohja, kivet ja havut ovat kauniita ja helppohoitoisia. Japanilaista Puutarhaa oli hauska katsella, kun muistissa oli Leila Nuikin Puutarhaseuran jäsenillassa 4.4. pitämä kiinnostava esitelmä. Japanilaistyylinen puutarha sopii suomalaiseen sielunmaisemaan, ja sen toteuttamiseen löytyy Suomen luonnosta paljon materiaalia. Marokkolaisesta Kuivakkopuutarhasta sai ideoita todella kuuman pihan koristamiseen. Ruukkukasvit – kaktukset, aaloet ja mehikasvit – antavat särmää karuun pihapiirin. Brasilialainen Muotojen puutarha oli värikäs ja muodokas ja vuodenaikojen mukaan muuntautuva. Oli hauska nähdä, miten eri tavalla maailmalla puutarhoja toteutetaan.
Messujen ohjelmalavalla pidettiin kiinnostavia esitelmiä. ”Keittiötarha pienellä pihalla” esitteli mahdollisuuksia tuottaa syötävää trendikkäästi lavassa, penkissä ja ruukuissa. Lavakasvatus kuuluu jo kaupunkikuvaan ja asukasyhdistykset elävöittävät niillä pihoja. Syötävää saadaan tuotettua kimpassa ja opitaan arvostamaan lähiruokaa. Viljelyä esiteltiin myös useilla malliparvekkeilla, joiden sisustamisessa oli pieniin tiloihin saatu monenlaista puutarhatunnelmaa. Kompostoinnin niksit, viiniköynnöksen kasvatus, puutarhan trendit ja englantilaistyyppinen puutarha Suomessa – paljon tietoa muutamassa tunnissa.
Yrttiviljelyyn voi hyödyntää mm. lavakauluksia ja kuormalavoja monella eri tavalla.
Puutarhamessualue tuli tutkittua pariinkin kertaan. OmaMökki ja Sisusta! -messualueilla oli myös mielenkiintoisia tuotteita. Kotipuutarhuria kiinnostivat kuitenkin eniten taimet, siemenet, kirjat ja erilaiset puutarhakoristeet. Kun itsellä ei ole rakenteilla mitään suurempaa, pieni oli kaunista ja ideat tervetulleita. Onneksi osallistuin Puutarhaseuran maaliskuussa Sunniemen Pajutilalla organisoimalle pajutyökurssille, sillä paju oli messuillakin esillä monessa muodossa. Itse tehty köynnöskartio odottaa vihreyttä ympärilleen.
Mukavassa seurassa kotimatka sujui nopeasti. Puheensorinasta päätellen löytöjä oli tehty ja ideoita saatu, joten tästä alkavat kevätkiireet.
-Ulla Nevanranta-